Hoe voel jij je als je baby huilt? Krijg je het warm, voel je je nerveus? Word je misschien zelfs wat geïrriteerd omdat je niet weet wat te doen? En daar voel je je dan wellicht weer schuldig over…..

Communiceren met je baby

Ik begin bij het begin. Je baby communiceert op heel veel subtiele manieren die je als nieuwbakken moeder vaak nog niet allemaal ziet/kent. De expressie- en gevoelstaal leren ontcijferen en beantwoorden kost tijd. Daardoor mis je soms wat signalen en dat is helemaal niet erg. Als je baby merkt dat je nog niet reageert op zijn behoefte gaat hij harder zijn best doen om gehoord en gezien te worden in zijn wens. Dan gaat het van mopperen naar huilen naar krijsen in het uiterste geval.

Vaak denken ouders, en dan vooral moeders, dat ze pas een goede ouder zijn als ze hun baby ellende en narigheid door huilen kunnen besparen. Huilen is een expressie die er mag zijn, een kind mag huilen, mag zijn gevoelens uiten. Bijna elke ouder wil dat zijn kind uitgroeit tot een evenwichtig persoon, zich bewust van zijn emoties en deze ook durft te uiten. Waarom blijft het dan zo spannend als je baby huilt en je het niet kunt ‘oplossen’?

Ingewikkeld hoor, als je baby, de persoon die je recht in je hart raakt, zo’n verdriet heeft. Schone luier, voeding, slapen, wiegen en nog geen resultaat.

Onthoud 1 ding: niet al het huilen hoeft opgelost te worden!

Er bestaan meerdere soorten huilen.

Elk huilen geeft informatie weer over de emotionele gemoedstoestand van een baby.

  • Behoefte-huilen is een vorm van huilen waarbij je baby de aandacht wil vestigen op actuele behoeftes. Niet alleen voeding of een schone luier, maar ook pijn, vermoeidheid of een teveel aan prikkels. Dit huilen zal afnemen en stoppen als in de behoefte is voorzien.
  • Resonantie-huilen. Wanneer huilen niet ophoudt raken ouders zelf gespannen, wat je taak om het huilen te begeleiden nog moeilijker maakt. Ik heb het vaker over het lijntje tussen moeders en hun kind en de spiegel die je kind je voorhoudt. Juist dit zorgt ervoor dat je sterk op elkaar reageert en je baby dus jouw stress gaat spiegelen tijdens het huilen. wordt het bijna onmogelijk om er te kunnen zijn voor je baby! De boodschap die jouw lieve, slimme baby je hiermee geeft is de volgende: eerst aan jezelf werken en je eigen stress een plek kunnen geven voordat je mij kunt helpen, met volledige aandacht. Om dit te bereiken hoef je eigenlijk maar een paar kleine dingen te kunnen. Diep ademhalen, in het moment kunnen zijn en accepteren dat je baby huilt.
  • Herinnerings-huilen. Hierbij is er geen rechtstreeks verband met een duidelijke innerlijke of uiterlijke behoefte. Herinnerings-huilen is het uitdrukken van een overweldigende ervaring tijdens de zwangerschap of de geboorte waarbij de tolerantiegrens van je baby werd overschreden. Met andere woorden: er zijn gebeurtenissen voorgevallen die ze niet aankonden en die verwerkt willen worden. Door prikkels in het heden kan de herinnering weer opgeroepen worden. Het is traumatisch huilen om iets uit het verleden, hoewel het doorwerkt in het hier en nu. Het lichaamsgeheugen is ijzersterk en zal altijd reageren bij onverwerkte ervaringen.
Geboorte-in-kaart

Met de Geboorte in Kaart methode help je je baby met zijn geboorte ervaring

Resonatie huilen vraagt niets meer van je dan er zijn voor je baby. Klinkt bijna te makkelijk he? Maar oefening baart kunst, echt waar. Zet je voeten stevig op de grond, voel dat je geaard bent. Adem diep in, adem rustig uit en pak dan je baby op. Praat zachtjes en vertel wat je ziet gebeuren. Geef je baby de boodschap dat het mag huilen en wees eerlijk over je eigen gevoelens. Benoem maar dat je het lastig vindt!  

Herinneringshuilen is een vorm van huilen welke goed te begeleiden is maar vraagt iets meer kennis en inzicht in de zwangerschap en de geboorte van de betreffende baby en de vertaling door iemand die hier bekend mee is. Door alles in kaart te brengen kunnen ouders de behoefte van hun baby, die voortkomt uit de zwangerschap en geboorte, gaan zien en hun benadering hierop afstemmen.

Je hoeft echt niet bang te zijn voor het huilen van je baby. De reactie van de omgeving maakt vaak dat de drang in ons wordt aangewakkerd om het op te lossen. Maar oplossen is niet in alle gevallen de juiste stap. Neem eens de ruimte om te kijken wat er gebeurd als je het huilen er laat zijn. Je baby dichtbij je, huid-op-huid. Dan gebeuren er prachtige dingen in jullie hechting…………..

Liefs Clara Marije