Slaaptekort

Dat gevoelsmatig eeuwigdurende slaaptekort…………. Zodra je kindje is geboren word je gefeliciteerd maar vaak ook al gewaarschuwd: nu is het gedaan met je nachten! Of de goedbedoelde adviezen vliegen je om de oren.  Variërend van ‘geef maar flesvoeding, dan slaapt je kindje langer door’ tot ‘ overdag niet teveel laten slapen hoor, dan slapen ze ’s nachts beter.’

Natuurlijk, de eerste weken slapen de meeste baby’s makkelijk en overal. In je armen, in de box, in de kinderwagen, bij alle visite op schoot. Maar dat ‘slapen op pure slaapdrang’ verdwijnt na een tijdje. Je kindje komt wat meer in de wereld, is zich steeds beter bewust van zijn omgeving en er zijn allerlei processen in zijn lijfje aan de gang. Het circadiaanse ritme wordt geïnstalleerd en daar kan je baby best wat hulp bij gebruiken. Het zorgt er voor dat je baby dag en nacht gaat onderscheiden, maar ook dat de periode aanbreekt waarin het slapen gewend mag worden. En dat kan even tijd kosten. Samen op zoek naar een fijn ritme, terwijl ook je net aan elkaar gewend bent en misschien alweer aan het werk moet… We moeten ook zoveel terwijl je net moeder/vader bent en dat is echt wel even wennen!

Bij deze weer een rijtje goede adviezen, maar hier heb je wel wat aan ?

  • Accepteer dat je een poosje minder slaapt, dat scheelt al de helft van de frustratie. Zie in dat het zo geregeld is door Moeder Natuur zodat je baby niet verhongerd in de nacht, minder kans op wiegendood doordat jij ‘waakt’
  • De borstvoeding zorgt er juist voor dat jij na het voeden in de nacht sneller weer inslaap valt; lang leve de hormonen die in je lijf rondrazen. En het voorkomt te volle borsten
  • Voel niet de druk van buitenaf om mee te slapen  met je kindje overdag. Het kan heerlijk zijn en is ook echt fijn om wat extra slaap te pakken, maar er zijn ook moeders die er heel onrustig van worden. Of juist veel moeite hebben om overdag te slapen en dan gefrustreerd raken als je denkt dat het ‘moet’.
  • Zoek de rust in andere dingen en wees vooral lief voor jezelf. Laat alle to-do lijstjes liggen, behalve diegene waarop staat: alleen douchen, knuffelen met je kindje, bellen met een vriendin , rondje wandelen etc.
  • Praat met je partner. Het kan heel vervelend voelen als jij in de nacht in de weer bent om te voeden of te troosten en hij naast je ligt te slapen. Spreek het uit, zodat het niet tussen jullie in komt te staan en bekijk wat hij kan doen om jou overdag te ontlasten.
  • Blijf niet aanmodderen als je gevoel zegt dat er iets aan de hand is met je kindje. Moedergevoel betekent niet dat je weet WAT er is maar dat je weet DAT er iets is. Trek aan de bel en blijf bellen als je niet voldoende wordt gehoord. Een baby die weinig slaapt, veel huilt, veel krampjes heeft, allemaal tekenen dat er iets niet oké is.

Wil je je kindje helpen om een prettig ritme te krijgen waardoor iedereen aan rust toekomt? Verdiep je dan eens in de wakkertijd van je baby. Voor elk kindje is er een maximale tijd dat ze wakker kunnen zijn tussen de slaapjes in. Sommige baby’s lijken wel de hele dag door erbij te willen zijn maar eigenlijk missen ze steeds het juiste moment om te slapen. En die wakkere blik is eigenlijk een oververmoeid kind wat door alle prikkels niet kan slapen. Dat gaat van kwaad tot erger en voor je het weet loop je de halve nacht met een huilend kindje door de kamer. En dat is echt niet nodig!

2 weken-2maanden: 60-90 min wakkertijd 2-4 maanden: 90 min wakkertijd (4-6 slaapjes) 4-6 maanden: 90 min wakkertijd, minder slaapjes overdag (3-4 slaapjes) 6-8 maanden: 2u-90-90-3u wakkertijd, dus 3 slaapjes

Dit zijn altijd gemiddelden en hangt ook af van hoe lang je kindje slaapt elke keer. Ga er maar eens mee stoeien en kijk wat er gebeurt. En bedenk goed: als ze puber zijn, zijn ze niet uit bed te branden! Dan pak je ze terug……     Alles komt goed! En als het je te lang duurt of je hebt geen puf om alles zelf uit te vogelen dan kun je altijd mij inschakelen. Ik ben er voor je!

Liefs Clara Marije