Slapen en vakantie

Rust, ontspanning, verlangzamen, ruimte…..we kunnen een hoop voordelen opnoemen van een vakantieperiode. En we kijken er vaak enorm naar uit, de verwachtingen worden steeds hoger gespannen! Want vakantie betekent dat je niets hoeft. Behalve als je kinderen hebt want het zorgen, opvoeden en begeleiden gaat ongehinderd door. Als ouders wil je misschien graag een lagere versnelling opzoeken, maar wil je kindje dat ook op dezelfde manier?

Kinderen hebben een enorme behoefte aan voorspelbaarheid, ritme en regelmaat. Dingen die in een vakantie vaak op losse schroeven staan. Voor je kind is het aanhouden van de vaste routine dus van belang om zich prettig te voelen. Weten waar je aan toe bent, snappen wat je gaat doen en wat je ouders van je verlangen. Het maakt het jonge leventje zoveel meer duidelijk en geeft houvast.  De vakantie is ook de ideale periode om dat juist vast te houden. Ritmes geven rust en die rust wil je graag ervaren. Je kindje wil ook graag dat je ontspannen bent; dat bevordert de verbinding in je gezin, je open blik op wat belangrijk is en ruimte in je hoofd.

Misschien wil je in de komende vakantieperiode wel gaan werken aan slaap. Dan heb je de ideale periode uitgekozen! Je hoeft je niet meer in een spagaat te wurmen tussen werk en thuis, kunt meer tijd uittrekken voor je kind en voelt ruimte voor verandering. Met wat geluk ben je als ouders allebei thuis en kun je dit samen gaan aanpakken. Plan dus niet teveel uitjes, afspraken en drukke agendapunten, maar dwing jezelf om te vertragen en te focussen op slaap. Je zult straks vanzelf de vruchten gaan plukken van je investering. En slaap waarin je hebt geïnvesteerd word straks juist steeds makkelijker. Want een baby met een stabiele slaapbasis gaat gerust ergens anders slapen, als de slaapassociaties maar kloppen! Dus datgene wat maakt dat je kindje weet dat hij/zij mag gaan slapen (knuffel, slaapzak, eigen muziekje, whitenoise etc) kun je dan overal inzetten. Bij vrienden in een campingbedje, onderweg in de kinderwagen tijdens een dagje uit, in een vakantiehuisje of zelfs in de tent.

Maak een plan. Of dat nou naar aanleiding van het boek Baby in een Droomritme is, een andere methode die bij je past of met een Droomplan op maat van mijn hand, maak een plan. Want dan weet je waar je aan begint, kun je teruglezen, heb je houvast en heeft het ook zin wat je doet. Niks frustrerender dan geen resultaat door een onvoorbereide start. En geef het tijd, bekijk elke dag met een frisse nieuwe blik en laat een tegenvallende dag niet de toon zetten voor de rest van je plan.

Concreet: lege agenda, frisse moed, passende wakkertijden aanhouden, ruimte geven aan je kindje om te oefenen (geef een plan minimaal 3 weken de tijd) en lekker veel naar buiten

En bovenal een fijne, ontspannen vakantie gewenst!