Wat een heerlijke temperatuur buiten! De zon schijnt, we zijn veel meer buiten waar het kwik langzaam oploopt, maar ook binnen wordt het in veel huizen daardoor langzaam warmer. Van dat warme weer word je vaak ook eerder moe, het kost je lijf meer energie. We zijn buiten actiever dan binnen, gaan wat later naar bed omdat het buiten nog zo fijn is maar de warmte kunnen handelen kost ook gewoon meer inspanning van je lichaam.  En voor je kindje geldt dat eigenlijk precies hetzelfde!

Hoe zorg je dat je baby veilig kan slapen in warm weer?

Op een mooie dag is een dekentje in bed algauw te warm. Maar wat doe je dan? Hoe zorg je dat je baby veilig kan slapen en vooral voldoende slaap krijgt op een warmere dag?

slapen in warm weer baby slaapbegeleiding haren groningen

Zon en warmte geven energie maar vragen ook om gezond verstand!

We beginnen bij het begin: waar leg je je kindje te slapen? Kies zolang het kan, qua warmte, voor de meest vertrouwde slaapplek. Dat kan het eigen kamertje zijn, de co-sleeper, wat voor jullie de plek is waar je kindje de meeste slaapuren doorbrengt. Kijk of je de ramen kan afplakken met bijvoorbeeld isolerend folie. Dit houdt al veel warmte buiten. Zet ’s morgens vroeg alle ramen tegen elkaar open zodat de warmte van de nacht eruit kan maar sluit daarna alles af. Gordijnen dicht, raam dicht, zodat de lucht die buiten weer opwarmt niet binnen komt. Laat wel de slaapkamerdeur iets open zodat de lucht ververst wordt.

Veel kindjes vinden het prettiger om ergens onder te liggen dan open en bloot in bed te slapen. Hou daar rekening mee in de kleding zodat je nog een dun katoenen of bamboe-lakentje kunt gebruiken.

TOG-waardes

Hieronder deel ik een overzicht van wat je je kindje aantrekt in bed bij verschillende temperaturen.

De TOG-waardes (Thermal Overall Grade) zijn hierbij van belang en die vind je als het goed is altijd in het label van de slaapzak of het beddengoed. Let daar eens op! Hoe hoger de TOG-waarde hoe warmer het product.

  • Tel alle laagjes bij elkaar op en ga uit van de slaapkamertemperatuur op dat moment. De meeste babyfoons hebben tegenwoordig een thermometer, maak daar gebruik van.
  • Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen (wol, zijde, katoen, bamboe) omdat deze ademen en daardoor de lichaamswarmte van je kindje goed af kunnen voeren.
  • Bedenk ook of je kindje het snel warm heeft of juist niet; sommige kinderen zijn warmbloediger dan anderen.
  • Een kindje wat slaapt ligt meestal relatief stil en koelt daardoor sneller af dan je misschien zou verwachten. Hou daar ook rekening mee, liever een romper en een lakentje dan bloot in de luier met een lakentje.
  • Zorg dat er geen tocht is in het kamertje. Wil je een ventilator of airco gebruiken, doe dat dan het liefste voordat je kindje gaat slapen. Koel de kamer af, maar zet de airco daarna uit. Of stel hem zo in dat het zeker niet te koud is, idealiter een graad of 16-18. Een ventilator richt je niet op het bedje, dan krijg je tocht. Kijk ook uit met al die extra snoeren door de kamer. Je kindje kan er misschien niet bij maar jij kunt er lelijk over vallen in het donker!
  • Als je de kinderwagen gebruikt als slaapplek, wees dan alert op het feit dat de kap omlaag is. Misschien ben je geneigd om schaduw te creëren met de kap omhoog maar weet dat de temperatuur onder de kap heel snel op kan lopen tot wel 42 graden!
  • Een hydrofiele doek ervoor hangen om de zon te weren heeft ook een versterkend effect op de ophoping van warmte. Liever de kap omlaag, kinderwagen in de schaduw en rekening houden met de kleding van je baby. Of zet de wagen binnen, de hal is vaak de koelste plek van het huis.
  • Draag je je kindje in een draagdoek of draagzak dan geldt jouw lichaamswarmte ook als een laagje kleding, plus de doek over het ruggetje. Er zijn doeken te koop van linnen of extra dun geweven katoen die heerlijk dragen in de zomer. Gebruik ook hier je gezonde verstand en blijf sowieso in de schaduw. Een hydrofiel doekje tussen het koppie van je kindje en je eigen blote huid kan wel heel prettig zijn om niet aan elkaar te plakken ?

En ook al pas je alle omstandigheden aan, het is niet altijd een garantie op slaap op de voor jou bekende manier. Sommige kindjes slapen meer omdat de warmte uitputtend kan zijn. Andere kindjes hebben juist moeite om de slaap te vatten. Beweeg mee met het weer en je kindje. Bij kortere slaapjes bied je eventueel nog een extra dutje aan, je verkort de wakkertijd of vervroegd de bedtijd als er geen dutten overdag meer zijn. En onthoud dat je zelf vaak ook minder goed slaapt met warm weer, dat geldt soms ook voor kinderen.

Liefs Clara Marije