In een wereld waar er van alle kanten aan je getrokken wordt is het soms moeilijk om in verbinding te blijven met jezelf.

Jij wilt van alles, anderen willen van alles van jou, je hebt een beeld van hoe je wereld er uit moet zien en oude besluiten en overtuigingen staan op de achtergrond te roepen. Knappe vrouw als je dan nog bij jezelf kunt blijven! Bovenop dit alles komt er ook een moment waarop je weet of denkt te weten dat je graag een mini-mensje op de wereld zou zetten. En dat zorgt vaak voor wankelende overtuigingen. Hoe was mijn eigen jeugd, wil ik dat ook zo doorgeven of kies ik een andere weg? Je leest opvattingen waar je je in kunt vinden, overtuigingen die minder bij je passen en gaat dit verantwoorden aan jezelf en de mensen om je heen.

In verbinding met jezelf

Leven is makkelijker als je klakkeloos doet wat je kent, ook al wringt het soms. Je hoeft niets uit te leggen, voelt niet de behoefte om te verdedigen en gaat mee in de waan van de dag. Maar op de achtergrond knaagt er iets wat je wilt onderzoeken. In het ideale geval heb je een partner die opgelucht is als hij of zij hoort dat jij het ook anders wilt. En dan ga je op zoek, maar naar wat?

In verbinding staan met jezelf betekent niet dat je overal een antwoord op weet met je hoofd.

Maar vaak zit het antwoord al ergens diep van binnen. Je ‘weet’ wat je wilt alleen heeft het de weg van je hart naar je hoofd nog niet gevonden.

Met de komst van een kindje staat alles open, je hart het meest. Je knapt uit elkaar van liefde maar voelt ook een enorme verantwoordelijkheid. Dat is eng! Voel wat het met je doet en probeer het in te zetten als iets positiefs. Het gaat ervoor zorgen dat je keihard vecht voor wat jij belangrijk vindt. Voor de manier waarop jij je baby wilt grootbrengen, in een wereld die we soms echt niet begrijpen.

Lees boeken, praat met anderen/onbekenden, zoek een groep op social media die je aanspreekt. Maar ga ook gewoon beginnen. Gaandeweg zul je ontdekken wat werkt voor jou, voor je kindje en voor jullie als gezin. Want je kan bedenken dat je wilt samen slapen, maar als je partner of jij je hier niet goed bij voelt schiet je je doel voorbij. Dan kan co-slapen in dezelfde kamer een optie zijn om te onderzoeken. Of misschien heb je bedacht potjes te geven omdat je baby dan alle voedingsstoffen binnenkrijgt, maar vind je het veel leuker om de ontdekkingstocht van je baby te volgen door de Rapley-methode te gebruiken. Niets is in beton gegoten en zoeken is uitproberen.

Voor gerichte informatie, met onderbouwing zijn dit de aanraders!

  • Wat baby’s nodig hebben, Melanie Visscher
  • Mild ouderschap. Nina Mouton
  • Temperamentvolle kinderen, Eva Bronsveld
  • Verbindend spelen, Nele Flamang
  • Eten voor de kleintjes, Stefan Kleintjes

Denk klein, want je baby is ook nog klein.

Denk in nabijheid, je kindje volgen en daarmee rust creëren. Want vanuit die rust ontstaan vanzelf de grootse ideeën die je je baby wilt meegeven. Maar voor nu hebben ze dat niet nodig. Ze hebben jou nodig, in complete verbinding. Geen verbinding met je hoofd maar met je hart. Want een baby heeft niks aan uitgedachte plannen en schema’s, die wil alleen jou. Beschikbaar op elk moment van de dag en nacht. Dat klinkt zo mooi en makkelijk, ik weet het. Het staat vaker geschreven, maar hoe doe je dat nou?

Ik denk dat je vooral moet zorgen dat je in verbinding staat met jezelf. Weet wat je nodig hebt en handel daarnaar. En ontspannen kan ook met je baby. Ga de natuur in, snuif buitenlucht op, loop in de zon of juist in de regen. Bel een vriendin of je moeder voor support. Ben je op een gegeven moment touched-out en wil je echt heel graag dat je baby even zonder jou kan slapen? Schakel hulp in. Hulp die je niet verteld dingen te doen die je niet wilt, maar hulp die echt helpend is.

Want overal is een oplossing voor die je baby niks tekort doet. Zorgen voor jezelf houdt de verbinding met je baby in stand én de verbinding met jezelf. Wees eerlijk, al is dat soms het moeilijkste. Laat mij onderdeel zijn van je stam als jou dat verder helpt!

Liefs Clara Marije