Wat als mijn baby……


Hoe goed je ook voorbereid bent als moeder, als vader, wat als het anders loopt dan je gewend bent of van te voren denkt?


Wat als je baby niet slaapt? De hele dag huilt en je roze wolk ver te zoeken is?
Moederschap maakt in veel gevallen kwetsbaar. Strijdvaardig , maar ook onzeker en emotioneel. Een ieder die beweerd dat het anders is heeft misschien nog niet in de situatie verkeerd dat er iets met je baby aan de hand was. Maar velen van jullie herkennen vast het leeuwinnen gevoel wat je kan overvallen die eerste periode. Kom niet aan mijn kind of ik kom aan jou. Tegelijkertijd zijn er ook, net zulke goede, moeders die dit gevoel pas later ervaren. Juist omdat die wolk grijs is, of de start samen heel moeizaam was. Omdat het misschien te overweldigend was. Ook die moeders komen uiteindelijk bij hun leeuwinnen gevoel.

Want je baby is een verlengstuk van jou.

Onze eerste dochter kwam ter wereld met een overweldigende geboorte. Een weeën storm, uitblijven van persweeën en een uitdrijving van meer dan 2 uur. De kraamhulp heeft mee geduwd op mijn buik en uiteindelijk is ze geboren. Uitgeput, misselijk en een puntkoppie waaraan je kon zien dat ze lang vast gezeten heeft in het geboortekanaal. Arm meisje, totaal overdonderd en bijna te moe om te huilen. Dat heeft ze later wel ingehaald als ze moest slapen…….
De eerste dagen was ze stil, rustig en sliep op mijn borst. Afgezien van de darmkrampen na de eerste paar dagen liet ze zich weinig horen. Totdat iedereen weg was en het ‘gewone’ leven weer begon. Want ze sliep niet. Twee keer per dag 45 min, dat was het. Net voldoende om mijzelf te douchen en een kopje thee te zetten. Maar warm opdrinken lukte niet.


Was dit het nou? Ik wist toch zoveel van baby’s? (Al was dat bij lange na niet wat ik nu weet).

Zij werd ongelukkig en ik werd ongelukkig. Ik probeerde van alles en was zelfs geneigd om adviezen toe te passen waar ik niet achter stond. Overprikkeling (ze absorbeerde alles om zich heen als een spons maar kon dit niet verwerken) en oververmoedheid namen het over en gingen hand in hand. Tenminste, dat weet ik nu. Wandelen, in de wagen en de draagdoek, was mijn redding, maar het breekt je op. Ik heb mij serieus afgevraagd hoe mensen 2 kinderen konden opvoeden. En nu heb ik 3 prachtige meiden!


Dit proces hoef jij niet door te maken, er zijn andere manieren om te starten. En ik gun het iedere nieuwe moeder zo dat ze met de juiste verwachtingen en de juiste kennis van baby’s en slaap, als ruggensteun, aan dit avontuur begint. Want van te voren reële verwachtingen hebben maakt dat de realiteit minder zwaar op je dak valt. Dat je het slaaptekort (want dat komt er nou eenmaal) beter aan kan. Puur en alleen omdat je weet wat er komen gaat.

En natuurlijk kun je niet voorspellen hoe je kindje zal zijn, hoe de geboorte zal zijn en daarmee zijn eigen eerste ervaringen. Want dat bepaalt mede hoe het gaat zijn.

Maar de juiste kennis in je rugzak maakt zekerder en alleen al dat verdient elke moeder!


Lees, leg je oor te luister bij professionals die je vertrouwd en wiens ideeën je aanspreken maar hou een open blik. Mijn lievelingsboeken benadrukken mijn kijk op baby’s maar sluiten niet altijd aan bij wat een consultatiebureau belangrijk acht. Kijk wat je eigen pad mag gaan zijn.

  • Je baby is geprogrammeerd om de eerste maand(en) 24u per dag bij jou te zijn
  • Je baby wil constant jouw aanwezigheid, ook als hij slaapt
  • Je baby slaapt korte slaapjes of hele lange, alles is oké
  • Je baby wil jouw hulp bij het inslapen en dat is normaal
  • Je baby slaapt beter in de draagdoek of op jou dan in zijn wiegje
  • Meegaan in het ritme van je kindje geeft jullie beiden de meeste rust. Rust die je hard nodig hebt, ook mentaal
  • Geen ritme van de klok maar een voorspelbare volgorde is een prima ritme.
  • Voeden, knuffelen, slapen. Allemaal bij jou of je partner
  • En vergeet op de moeilijke momenten niet, dat alles wat je nu investeert in het slapen van je baby, als menselijk matras, zich dubbel en dwars terugbetaald!
  • Want met zo’n stevige basis vol vertrouwen is het een kleine stap naar wennen aan slapen in een bedje, omdat je baby er dan klaar voor is. Fysiek en emotioneel!

Geeft het jouw extra zekerheid om voor of vlak na de geboorte eens te praten over slaap bij baby’s? Om al je vragen en zorgen neer te leggen en daarna vol vertrouwen je kindje te kunnen volgen. Neem gerust contact op, dan plannen we een Introductie op babyslaap en gaan we samen in gesprek.

Liefs Clara Marije